Een dumbbell behoort tot de fitnessmaterialen die worden gebruikt om krachttraining uit te voeren. Het zijn kleine, korte halters met een vast gewicht aan elk uiteinde. Ze worden meestal gebruikt om verschillende spiergroepen te trainen, zoals de borst, biceps, triceps, schouders en rug.

Dumbbells zijn er in verschillende gewichten, variërend van lichtgewicht dumbbells van 1 kilogram tot zware gewichten van 50 kilogram of meer. Ze zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en het feit dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn voor zowel beginners als ervaren sporters.

Dumbbells kunnen worden gebruikt voor verschillende oefeningen, zoals bicep curls, tricep extensions, chest presses, shoulder presses, lunges en squats. Ze zijn een effectieve manier om spieren op te bouwen en kracht te vergroten. Op Dumbbelloefeningen.nl lees je meer over het gebruik van een dumbbell bij krachttraining!

wat zijn dumbbells

Welke oefeningen kun je met dumbbells doen?

Er zijn talloze oefeningen die je kunt doen met dumbbells om verschillende spiergroepen te trainen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Goblet squat: houd een dumbbell voor je borst vast terwijl je hurkt.
 • Shoulder press: sta rechtop en houd de dumbbells vast op schouderhoogte. Strek vervolgens je armen uit boven je hoofd en laat ze langzaam zakken.
 • Bent-over row: leun voorover met een lichte buiging in de knieën en houd de dumbbells vast met gestrekte armen. Trek de dumbbells omhoog richting je borst en laat ze langzaam zakken.
 • Bicep curl: sta rechtop met de dumbbells in je handen en je armen gestrekt langs je lichaam. Buig je armen en breng de dumbbells omhoog richting je schouders.
 • Tricep extension: houd een dumbbell boven je hoofd vast met gestrekte armen en laat deze langzaam achter je hoofd zakken. Strek vervolgens je armen om de dumbbell weer omhoog te brengen.
 • Lunges: houd de dumbbells in je handen en houd je armen langs je lichaam. Stap naar voren met één been en buig je knie totdat je achterste knie bijna de grond raakt. Stap vervolgens terug en herhaal met het andere been.
 • Chest press: ga op een bankje liggen met een dumbbell in elke hand en houd ze boven je borst vast. Duw de dumbbells omhoog en laat ze langzaam zakken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van oefeningen die je met dumbbells kunt doen. Er zijn nog veel meer oefeningen die je kunt doen om verschillende spiergroepen te trainen. Het is belangrijk om te onthouden dat het juiste gewicht en de juiste vorm essentieel zijn om blessures te voorkomen en de gewenste resultaten te behalen.

Op Dumbelloefeningen.nl hebben we een mooie verzameling van de beste dumbbell oefeningen voor je geselecteerd. Deze oefeningen kun je gebruiken om een passend fitnessschema te maken.

Verschillende soorten dumbbells

Er zijn verschillende soorten dumbbells die je kunt kopen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en trainingsdoelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten dumbbells:

 • Verstelbare dumbbells: Deze dumbbells hebben een set gewichten die je kunt verwijderen of toevoegen om het gewicht aan te passen. Ze zijn handig als je niet veel ruimte hebt en je je gewichten wilt aanpassen naarmate je sterker wordt.
 • Rubberen dumbbells: Deze dumbbells zijn voorzien van een rubberen coating om ze duurzamer en gemakkelijker te hanteren te maken. Ze zijn meestal verkrijgbaar in vaste gewichten.
 • Hex dumbbells: Deze dumbbells hebben zeshoekige uiteinden om te voorkomen dat ze wegrollen en zijn verkrijgbaar in vaste gewichten. Ze zijn ideaal voor oefeningen zoals push-ups, burpees en renegade rows.
 • Bowflex SelectTech dumbbells: Deze dumbbells zijn vergelijkbaar met verstelbare dumbbells, maar ze gebruiken een draaischijfmechanisme om snel en gemakkelijk het gewicht aan te passen.
 • Neopreen dumbbells: Deze dumbbells zijn vergelijkbaar met rubberen dumbbells, maar zijn voorzien van een neopreen coating voor extra grip en comfort. Ze zijn meestal verkrijgbaar in vaste gewichten.
 • Gietijzeren dumbbells: Dit zijn de meest traditionele dumbbells en zijn gemaakt van massief gietijzer. Ze zijn meestal verkrijgbaar in vaste gewichten en zijn duurzaam en betaalbaar.

Het type dumbbells dat je kiest, hangt af van je voorkeur, budget en trainingsdoelen. Overweeg ook de ruimte die je hebt voor opslag en welk type dumbbell het beste bij je trainingsroutine past.

soorten dumbbells

Beste dumbbell schema

Wil jij thuis fitnessen en heb je een set dumbbells ter beschikking? Dan kun je eigenlijk heel je lichaam wel goed trainen. Er zijn namelijk veel verschillende oefeningen die je met dumbbells kunt doen. Op Dumbelloefeningen.nl helpen we je graag op weg naar een fitter een sterker lichaam. Bekijk hieronder ons Dumbbell Schema voor thuis.

Dag 1: borst & triceps

OefeningSetsHerhalingen
Dumbbell Press412 – 10 – 10 – 8
Dumbbell Fly412 – 12 – 12 – 12
Push Up315 – 15 – 15
Tricep Dips412 – 10 – 10 – 8
Dumbbell Kickback312 – 12 – 12
Seated Tricep Extension312 – 12 – 12

Dag 2: benen & buik

OefeningSetsHerhalingen
Dumbbell Squat412 – 10 – 10 – 8
Stiff Leg Deadlift412 – 12 – 12 – 12
Dumbbell Lunges312 – 12 – 12
Standing Calf Raises415 – 15 – 15 – 15
Sit Up420 – 20 – 20 – 20
Dumbbell Side Bend412 – 12 – 12 – 12
Lying Leg Raises315 – 15 – 15

Dag 3: rug, schouders & biceps

OefeningSetsHerhalingen
Dumbbell Row412 – 10 – 10 – 8
Dumbbell Pullover312 – 12 – 12
Lower Back Extension315 – 15 – 15
Dumbbell Shoulder Press412 – 10 – 10 – 8
Front Raises312 – 12 – 12
Sides Raises312 – 12 – 12
Dumbbell Curl415 – 12 – 10 – 8
Hammer Curl315 – 15 – 15

Verschil dumbbell en barbell bij krachttraining

Dumbbells en barbells zijn beide gewichten die worden gebruikt bij krachttraining, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Dumbbells zijn kleine halters die je in elke hand vasthoudt. Ze zijn meestal verkrijgbaar in gewichten van 1 kg tot meer dan 50 kg per halter. Dumbbells worden vaak gebruikt voor isolatie-oefeningen, waarbij je je concentreert op het trainen van een specifieke spiergroep, zoals biceps of triceps. Dumbbells zijn ook handig voor oefeningen waarbij je asymmetrische bewegingen maakt, zoals bijvoorbeeld lunges of fly’s. Met dumbbells kun je vaak een grotere bewegingsvrijheid hebben en de belasting beter verdelen.

Barbells zijn lange staven met aan beide uiteinden gewichten. Ze zijn vaak verkrijgbaar in gewichten van 20 kg tot meer dan 200 kg. Barbells worden vaak gebruikt voor compound-oefeningen, waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint, zoals squats, deadlifts, en bankdrukken. Met barbells is het mogelijk om meer gewicht te tillen dan met dumbbells, omdat je beide handen kunt gebruiken en de belasting beter kunt verdelen. Barbells bieden vaak minder bewegingsvrijheid en vereisen meer stabiliteit om te gebruiken, omdat je beide handen aan dezelfde stang vasthoudt.

In het algemeen kun je zeggen dat dumbbells handiger zijn voor isolatie-oefeningen en het trainen van specifieke spiergroepen, terwijl barbells beter geschikt zijn voor compound-oefeningen en het tillen van zwaardere gewichten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beide gewichten nuttig kunnen zijn voor een breed scala aan krachttrainingsoefeningen en dat de keuze tussen de twee vaak afhankelijk is van persoonlijke voorkeur, trainingsdoelen en het soort oefeningen dat je wilt uitvoeren.

verstelbare dumbbell voor thuis

Beste dumbbell voor thuis

Er zijn veel verschillende soorten dumbbells beschikbaar voor thuisgebruik en de beste optie hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Gewicht: Kies een dumbbell met een gewicht dat geschikt is voor jouw trainingsniveau en doelen.
 • Materiaal: Dumbbells zijn er in verschillende materialen, zoals gietijzer, vinyl of rubber. Gietijzeren dumbbells zijn duurzaam en gaan lang mee, terwijl vinyl en rubberen dumbbells vaak zachter zijn en minder schade kunnen aanrichten aan vloeren.
 • Vorm: Kies een dumbbellvorm die comfortabel aanvoelt tijdens het gebruik, zoals een hexagonale of ronde vorm.
 • Prijs: Overweeg je budget bij het kiezen van een dumbbell.

Populaire opties voor thuisgebruik zijn verstelbare dumbbells, waarbij je het gewicht kunt aanpassen door gewichten toe te voegen of te verwijderen, en vaste dumbbells met een gewicht van 1 tot 10 kg.

Het is aan te raden om online recensies te bekijken en te kijken welke optie het beste past bij jouw trainingsbehoeften en budget.

Dumbbells kopen

In Nederland kun je eenvoudig een dumbbellset online kopen. Er zijn veel aanbieders van fitness materialen die een groot aanbod dumbbells hebben. Wij raden de onderstaande webshops aan:

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Dumbelloefeningen.nl! Hier delen we de beste dumbelloefeningen en handige blogs over krachttraining. Zo kun je goed voorbereid met dumbbells trainen, zowel thuis als in de sportschool. Heb jij vragen of wil je samenwerken? Stuur ons een berichtje via de contactpagina!

testosteron booster
beter sport sportvoeding