voordelen van whey protein

Whey proteïne of eiwit behoort tot de best onderzochte supplementen ter wereld, en daar is een goede reden voor. Het bestaat uit verschillende essentiële aminozuren die snel door ons lichaam worden opgenomen.

Wil jij meer weten over dit eiwitpoeder? In deze blog op Dumbelloefeningen.nl delen we 10 voordelen van Whey Protein, dus lees snel verder!

Wat is Whey Protein?

Whey proteïne verwijst naar een groep van acht eiwitten in melk. Deze eiwitten, in volgorde van de grootste naar de kleinste hoeveelheden in melk, zijn:

 • Beta-lactoglobuline.
 • Alfa-lactalbumine.
 • Glycomacropeptide.
 • Immunoglobulinen.
 • Runderserumalbumine.
 • Lactoferrine.
 • Lactoperoxidase.
 • Lysozym.

Fabrikanten voegen enzymen toe aan melk tijdens het kaasmaakproces. De enzymen doen de melk stremmen, waardoor de vloeibare wei wordt gescheiden van de vaste wrongel. De wrongel, die het meeste vet van de melk bevat, is het hoofdingrediënt van kaas.

Als de vaste wrongel is verwijderd, blijft het waterige wei-eiwit over, dat verschillende hoeveelheden lactose (melksuiker) en vet bevat. Gewoonlijk pasteuriseren fabrikanten de wei om bacteriën te doden en drogen het dan. Hierdoor ontstaat Whey Proteïne poeder.

Hieronder vind je 10 bewezen gezondheidsvoordelen van Whey Proteïne:

1. Whey is een uitstekende bron van hoogwaardig eiwit

Whey is een compleet, hoogwaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat. Bovendien is het zeer goed verteerbaar en wordt het in vergelijking met andere soorten eiwit snel uit je darmen opgenomen.

Er zijn drie soorten whey eiwitpoeder:

 • Concentraat (WPC)
 • Isolaat (WPI)
 • Hydrolysaat (WPH)

Concentraat is het meest voorkomende type, en het is ook het goedkoopste.

Als voedingssupplement is whey eiwit erg populair onder bodybuilders, sporters en anderen die extra eiwit in hun eetpatroon willen.

2. Whey proteïne bevordert de spiergroei

Wanneer je Whey poeder neemt en aan krachttraining doet, voorziet deze combinatie je lichaam van belangrijke aminozuren die snel herstel van de spieren na de training ondersteunen en spiergroei bevorderen.

Whey is rijk aan het essentiële aminozuur leucine. Leucine is het meest groeibevorderende (opbouwende) aminozuur. Om deze reden is whey proteïne effectief voor het tegengaan van spierverlies.

3. Whey Protein kan de bloeddruk verlagen

Whey eiwitten kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Dit komt door bioactieve peptiden, lactokininen genaamd.

Uit een kleine studie in China gepubliceerd in het tijdschrift Food Science & Nutrition in april 2019 is gebleken dat Whey eiwit de systolische bloeddruk helpt te verlagen bij volwassenen met een verhoogde bloeddruk die ook overgewicht en obesitas hadden. De 65 deelnemers aan de studie namen gedurende 12 weken dagelijks 30 gram Whey-eiwit of een placebo.

Degenen die whey eiwit innamen hadden niet alleen een significant lagere bloeddruk aan het eind van de 12 weken, maar waren ook lichaamsvet kwijtgeraakt en hadden een kleinere tailleomvang gekregen. De onderzoekers denken dat de bloeddrukverlagende effecten van whey ook verband hielden met het verlies van lichaamsvet.

4. Whey kan diabetes type 2 helpen behandelen

Gebleken is dat Whey eiwit effectief is bij het matigen van de bloedsuikerspiegel en zowel de insulinespiegel als de gevoeligheid voor de effecten ervan verhoogt. Dit geldt vooral wanneer het voor of met koolhydraatrijke maaltijden wordt ingenomen. Het kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met diabetes type 2.

Whey eiwit vóór een koolhydraatmaaltijd kan de afscheiding van insuline en incretine-hormonen stimuleren en de maaglediging vertragen, wat leidt tot een duidelijke vermindering van de bloedglucosewaarden na maaltijden bij type 2-diabetes.

Incretines zijn een groep van darmhormonen die in het spijsverteringsstelsel worden uitgescheiden na het nuttigen van een maaltijd. Deze incretine-hormonen moduleren de insuline-afgifte van de bètacellen van het pancreas (alvleesklier).

5. Whey Protein kan helpen ontstekingen te verminderen

Een ander minder bekend voordeel van Whey proteïne is dat het de productie van glutathion stimuleert. Glutathion is een krachtige antioxidant die van nature in elke lichaamscel wordt aangemaakt. Als antioxidant staat het er ook om bekend dat het ontstekingen vermindert.

Suppletie met Whey is gunstig voor de gezondheid, mogelijk door verlaging van bloedwaarden van C-reactieve proteïne (CRP), een gevoelige maatstaf van ontsteking. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam.

6. Whey eiwit kan gunstig zijn voor inflammatoire darmziekten

Verschillende studies hebben aangetoond dat whey eiwit een gunstig effect kan hebben op de darmgezondheid, met name bij inflammatoire darmziekten. Uit een studie uit 2014 bleek dat whey eiwit de ontsteking van de dikke darm verminderde bij muizen met een chemisch geïnduceerde vorm van een ontsteking van de dikke darm.

7. Whey eiwitten ondersteunen de afweer van het lichaam

Whey eiwit heeft een krachtige antioxidant werking omdat het rijk is aan de aminozuren cysteïne en methionine. Met een hoge concentratie van deze aminozuren wordt de immuunfunctie versterkt door intracellulaire omzetting in glutathion (GSH).

Glutathion is de meest krachtige antioxidant in ons lichaam. Dit houdt in dat Glutathion beschadiging van onze cellen tegengaat die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. Vrije radicalen zijn bijproducten die ons lichaam vormt bij het neutraliseren van giftige stoffen.

In vergelijking met andere eiwitbronnen heeft whey de unieke capaciteit om de glutathionproductie te verhogen, en daardoor oxidatieve stress kan verminderen.

whey proteïne voordelen

8. Wei eiwit kan een gunstig effect hebben op cholesterol

Sommige onderzoeken wijzen erop dat whey proteïne een hoog cholesterolgehalte kan helpen verlagen, vooral het “slechte” LDL-cholesterol. Een hoog LDL-cholesterolgehalte verhoogt het risico op hartziekten en beroertes.

In een studie bij personen met overgewicht leidde 65 gram wei-eiwit per dag, gedurende 12 weken, tot een aanzienlijke verlaging van het totale en LDL-cholesterolgehalte.

Andere studies vonden geen vergelijkbare effecten op het cholesterolgehalte in het bloed. Verdere studies zijn nodig alvorens conclusies kunnen worden getrokken.

9. Meer verzadiging = minder hongergevoel

Recente onderzoeken hebben laten zien dat whey eiwit de eetlust kan onderdrukken en de verzadiging bij een volgende maaltijd kan verbeteren (korte termijn eetlust). Er wordt aangenomen dat whey eiwit snel wordt verteerd en het niveau van aminozuren in het bloed snel verhoogt, waardoor de voedselinname wordt onderdrukt.

Whey eiwit blijkt meer te verzadigen dan andere soorten eiwit, zoals caseïne en soja.

10. Whey proteïne kan je helpen gewicht kwijt te raken

Whey proteïne verbetert het verzadigingsgevoel en kan gewichtsverlies bevorderen.

Het is bekend dat eiwit kan helpen bij het afvallen, omdat het verreweg het meest verzadigende macronutriënt is. Eiwit kan het energieverbruik met 80-100 calorieën per dag verhogen, en ervoor zorgen dat mensen automatisch tot 441 minder calorieën per dag eten.

Het is aangetoond dat Whey proteïne bijzonder effectief is, en dat het een beter effect heeft op de vetverbranding en de verzadiging dan andere soorten eiwit.

Hierboven heb je 10 voordelen van whey protein gelezen. Gebruik jij al eiwitpoeder om jouw sportprestaties en gezondheid te ondersteunen?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Dumbelloefeningen.nl! Hier delen we de beste dumbelloefeningen en handige blogs over krachttraining. Zo kun je goed voorbereid met dumbbells trainen, zowel thuis als in de sportschool. Heb jij vragen of wil je samenwerken? Stuur ons een berichtje via de contactpagina!

testosteron booster
beter sport sportvoeding