- Focus Fitness Dumbbells review & ervaring - 19 november 2024
- 18 minuten Dumbbell Workout voor thuis - 4 november 2024
- Welk trainingsschema moet ik kiezen? - 28 oktober 2024
Onze genetische aanleg is ook van invloed op onze lichaamsbouw. Een sprintertype zal altijd wat gespierder gebouwd zijn dan een marathontype.
Maar niet alleen de spiersamenstelling speelt een rol in de internationaal verbreide leer van de lichaamstypering van Kretschmer. Ook het skelet en bijvoorbeeld de vetverdeling zijn van invloed op onze lichaamsbouw (constitutie).
Op basis van de verschillende lichamelijke kenmerken worden er drie basistypen voor lichaamsbouw onderscheiden, namelijk:
- Ectomorf = het leptosome type
- Endomorf = het pyknische type
- Mesomorf = het atletische type
Ectomorf (leptosome type)
Het leptosome type, ook wel ectomorf type genoemd, wordt gekenmerkt door een zeer fragiele lichaamsbouw. De ledematen zijn lang, hij heeft lange spiervezels maar kortere spierbuiken en zijn smalle botten en gewrichten zorgen ervoor dat hij eerder dun lijkt.
Doordat de voedselverwerking optimaal is bezig het lichaam naar verhouding weinig vet, maar ook zwakke spieren. Het ectomorfe type moet vanwege zijn hoe stofwisselingssnelheid vechten voor elke kilo gewichtstoename. Dat geldt ook zeker voor de spiertoename. Om doelbewust het gewicht te verhogen moet hij veel en gevarieerd eten; zijn menu zal vooral proteïnen (zoals Whey Protein) moeten bevatten.
De kilocalorietoevoer moet ook hoger zijn dan de hoeveelheid kilocalorieën die hij dagelijks en tijdens de trainingen verbruikt. Doordat hij relatief snel regenereert, kan hij meerdere malen per week een intensieve training doorlopen. Desondanks zal het enige tijd duren voordat er tevredenstellende resultaten kunnen worden bereikt.
Hij kan het best met wat zwaardere gewichten trainen en de bewegingen bewust langzaam uitvoeren. De pauzes tussen de sets moeten op de intensiteit van de oefeningen worden afgestemd.
Endomorf (pyknische type)
Het pyknische lichaamstype, ook wel endomorf genoemd, is vaak kleiner dan de beide andere typen en zijn anatomie zorgt ervoor dat hij er eerder gedrongen uitziet. Door zijn langzame stofwisseling heeft hij sneller last van vetophopingen. Daardoor heeft hij vaak wat rondere vormen. Zijn spieren lijken door het onderhuidse vetweefsel dat eroverheen ligt erg zacht en blubberig. Hij moet altijd zijn gewicht in de gaten houden.
Zijn neiging om vet op te slaan moet onder controle worden gehouden door het voedsel bewust te kiezen en de hoeveelheid voedsel te beperken. Om in vorm te komen moet de training met een consequent dieet gecombineerd worden. De voeding moet geleidelijk aangepast worden.
Op termijn moet er naar worden gestreefd dat de kilocalorietoevoer lager is dan het kilocalorieverbruik. De krachttraining kan in het begin het best met veel herhalingen en lage gewichten gestalte krijgen. Tevens wordt er geadviseerd liever vaker en niet te lang dan minder vaak en langer te trainen.
Mesomorf (atletische type)
Het atletische lichaamstype, ook wel mesomorf genaamd, wordt gekenmerkt door een krachtige lichaamsbouw, waarbij de muscalatuur, het skelet en de gewrichtsstructuren goed zijn ontwikkeld. Hij heeft vaak brede schouders en een brede borst. Dat verleent hem, in combinatie met zijn smalle heupen al een atletisch uiterlijk.
Genetisch gezien voldoet dit type het meeste aan de voorwaarden voor krachttraining. Het enige zwakke punt is het geringe strekvermogen van de spieren.
Aangezien hij sneller dan de andere op de training reageert, kan de intensiteit wat sneller worden verhoogd. Desondanks mag hij zich wat zijn prestatievermogen betreft niet overschatten en hij moet de nodige regeneratietijden strikt opvolgen.
Gebruik deze tips over de verschillende lichaamstypen bij bodybuilding om de beste resultaten te halen.
Behaal jouw droomfysiek
Spiermassa opbouwen of vet verliezen?
No responses yet