- Focus Fitness Dumbbells review & ervaring - 19 november 2024
- 18 minuten Dumbbell Workout voor thuis - 4 november 2024
- Welk trainingsschema moet ik kiezen? - 28 oktober 2024
Overbelasting tijdens of door de training is niet aangenaam. Desondanks of juist vanwege het belang ervan willen we jou daarover informatie geven. We weten inmiddels dat de belasting tijdens de training door de verschillende belastingscriteria wordt aangestuurd. Dumbelloefeningen.nl leg je uit hoe dit werkt.
Afhankelijk van de individuele eisen die aan de prestatie worden gesteld, kunnen ze zeer verschillend uitvallen. De pure definitie zegt dus helemaal niets over hun verhoudingen, ze moeten steeds individueel worden aangepast.
De juiste trainingsbelasting kiezen
Als daarbij een grove inschattingsfout wordt gemaakt, kunnen er twee dingen gebeuren. Enerzijds kan de belasting te gering zijn, waardoor ook de effecten van de training gering zijn of niet eens optreden. Anderzijds kan de belasting te hoog zijn, met als gevolg op den duur negatieve ontwikkelingen van de prestaties.
Dat is echter nog minder wenselijk dan helemaal geen aanpassing. Natuurlijk moet de belasting tijdens een training een bepaalde drempel overschrijden – ook wel kortdurende overbelasting genoemd – zodat het lichaam het zich daarop kan oriënteren. Er moet echter een dikke lijn getrokken worden tussen optimale belasting en overbelasting, ook al kan die lijn gemakkelijk overschreden worden.
Overbelasting of overtraining
Een langdurige te hoge belasting van het lichaam door fout ingeschatte of te hoog ingezette belastingscomponenten (langdurige overbelasting) en ontbrekende of te korte regeneratiefasen (dagen zonder training) leiden automatisch naar overtraining. Een nachtmerrie voor elke sporter, ongeacht of hij fitness- of prestatiegericht bezig is.
Overtraining kan iederen overkomen. Vooral beginnende of herintredende sporters lopen het gevaar door onvoorziene trainingsaanvallen en met de grote belasting te willen inhalen wat ze misschien jarenlang hebben verzuimd. Een concept dat niet kan werken en het organisme meer schaadt dan helpt.
Ook ervaren sporters kunnen overbelast raken
Ook ervaren sporters kunnen in de val lopen die overbelasting heet. Vooral in trainingsfasen of op tijdstippen wanneer de prestatieverbetering enigszins in het slop geraakt is, proberen velen door middel van steeds hogere intensiteiten een verdere prestatiegroei te bereiken. Ook dat is niet de juiste manier.
Nieuwe prikkels en dus een nieuwe aanpassing van de training kunnen ook op een andere manier wordenbereikt, door bijvoorbeeld de organisatievorm of de trainingsmethode te wijzigen.
Ook nieuwe oefeningen en variaties van bestaande oefeningen zijn daar voor geschikt. De verandering door steeds hogere gewichten of het uitvoeren steeds meer trainingseenheden per week is dus niet waar het allemaal om draait, vooral niet als de manier van trainen hetzelfde blijft.
Overbelasting voorkomen
Voorkom een overbelasting van het lichaam door een aantrekkelijke mix van zware, moeilijke en lichtere trainingseenheden. Voorkom ook intensieve belastingen bij ondervoeding, optimaliseer jouw voedingspatroon en pas het zinvol aan je trainingsgedrag aan.
Jeff Nippard over overtraining:
Dit blijft belangrijk: houd je aan de regeneratiefasen, doe regelmatig prestatietests en maak een langdurige en individuele planning. En vergeet niet: kwaliteit is altijd verstandiger dan kwantiteit!
Behaal jouw droomfysiek
Spiermassa opbouwen of vet verliezen?
No responses yet